Güncel gelişmeler bağlamında Türkiye-Afrika ilişkileri

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Ortadoğu ve Afrika Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin 4 Kasım'da düzenlediği “Turkey-Africa Relations: New Strategies and Current Threats” panelinde güncel gelişmeler bağlamında Türkiye-Afrika ilişkileri değerlendirildi.

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Abdurrahim Sıradağ moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelin konukları Yaşar Üniversitesi Uluslararası Hukuk Uygulama ve Araştırma Merkezi Öğretim Elemanı Doç. Dr. Elem Eyrice Tepeciklioğlu ve İtalya Genoa Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Doktora Sonrası Araştırmacı Dr. Federico Donelli’ydi.

Sömürge karşıtı söylem iş birliklerini güçlendiriyor

Doç. Dr. Elem Eyrice Tepeciklioğlu, Türkiye-Afrika ilişkilerinde değişen dinamikler, Türkiye’nin Afrika politikası ve Afrika’da artan etkisi üzerine konuştu. Türkiye’nin sahada artan görünürlüğünü veriler üzerinden açıklayan Tepeciklioğlu, aynı zamanda Türkiye’nin yumuşak ve sert güç kullanımı açısından Afrika’daki çeşitli aktörlerle artan iş birliği ve artan nüfuzuna da konuşmasında yer verdi.

Özellikle Türkiye’nin geçmişinin ve bölgeye Türkiye’den ulaşan yardımların ciddi bir kısmının siyasi karşılık beklenmeden yapılmasının iş birliğini artıran faktörler olduğunu belirten Tepeciklioğlu, yanı sıra Türkiye’nin uluslararası arenadaki “sömürge karşıtı” söyleminin de bölgedeki iş birliklerine zemin hazırladığını kaydetti. Bölgede Türkiye’nin yumuşak güç hamlelerinin giderek yayıldığına dikkati çeken Tepeciklioğlu, var olan etkinin yalnızca yumuşak güçle sınırlı kalmayarak özellikle savunma sanayi alanındaki gelişmelerle güvenlik iş birlikleri alanında da yaygınlaşmaya başladığını ifade etti.

Türkiye’nin Afrika siyasetine Batı kamuoyunda farklı bakışlar

Dr. Federico Donelli ise Türkiye’nin Afrika’daki hamlelerinin Avrupa ve ABD karar alıcıları ve medyası tarafından nasıl algılandığı konusunda değerlendirmelerde bulundu. Dr. Donelli Avrupa’da Türkiye’nin Afrika’da artan etkisine karşı tek bir görüş olmadığını belirtirken özellikle Fransız kamuoyu ve karar alıcılar arasında Türkiye’nin bir rakip olarak görüldüğünü ve gelişmelerin rahatsızlıkla takip edildiğini ifade etti. Buna karşılık İtalya gibi Afrika’da etkili olan diğer aktörlerin ise Türkiye’nin Afrika politikasına karşı aynı rahatsızlığı paylaşmadığını ifade eden Donelli, bu durumun Ankara’daki karar alıcılar için bir şans olarak değerlendirilebileceğini belirtti. Son olarak Washington tarafından Türkiye’nin konumuna değinen Donelli, ABD’nin Türkiye’nin rolü konusundaki ekseninin Rusya ve Çin ile olan rekabeti ölçüsünde belirlenebileceğini kaydetti. Buna göre NATO müttefiki olan Türkiye’nin Afrika’daki varlığının Çin ve Rusya’nın artan nüfuzuna karşı Washington tarafından olumlu karşılanabilecek bir faktör olarak görüldüğünün altını çizdi.

Dr. Öğr. Üyesi Abdurrahim Sıradağ’ın kapanış değerlendirilmesini yaptığı panelde dinleyicilerin de katkısıyla Türkiye-Afrika ilişkilerinde muhtemel iş birlikleri ve sorunlar soru-cevap faslında ele alındı.

Panelin video kaydı YouTube’da izlenebilir.